Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


klinikat:alku

6. Tekstinkäsittelyklinikat

Tyylimuotoilu-nimellä kutsutut tekstinkäsittelyklinikat ovat vuosien varrella aavistuksen laajentuneet sisällöltään ja puhun itse niistä nykyään workshoppeina, jossa käydään läpi tieteellisen tekstiasiakirjan tuotantoprosessi. Oleellisena osana on tyylimuotoilu, mutta pyrin käymään läpi myös muita tutkimustyötä ja asiakirjan laatimista tukevia ohjelmistoja ja työtapoja.

Koska asiaa on paljon ja aikaa yleensä vain neljä tuntia, toivon opiskelijoita perehtymään ennalta tekstinkäsittelyn peruskäsitteistöön jo ennalta. Monelle ne ovat jo tuttuja, mutta oletan klinikan alussa opiskelijoiden hallitsevan mm. seuraavat asiat:

  • tyylit ja tyylimuotoilut
  • asiakirjan osiin jakaminen
  • eri (teksti)asiakirjojen tiedostomuodot
  • viitteidenhallinta tieteellisen tekstin kirjoittamisessa

Mikäli nämä kuulostavat vierailta, kehotan tutustumaan ennakkotehtäviin.

Ennakkotehtävät

Ennakkotehtävät ovat videoiden katsomista ja niihin kuluu maksimissaan puoli tuntia.

Tekstinkäsittely-ohjelmat

Aivan aluksi suosittelen tutustumaan klinikan materiaaleihin tämän oppaan Toimisto-ohjelmat -> Tekstinkäsittely -osiossa. Tutustu myös sivun keskellä olevien linkkien takana oleviin sivuihin.

Mikäli käytät Microsoftin Office -ohjelmiston Word-ohjelmaa, niin oiva suomenkielinen peruskäyttövideo löytyy osoitteesta:

Mikäli taas käytät Open tai Libre Officea suosittelen katsomaan alla olevan, hivenen kankean, opetusvideon, sekä tutustumaan LibreOfficen suomenkielisiin ohjesivustoihin: fi.flossmanuals.net/libreoffice/.

Viitteidenhallinta

Pyrin suosittelemaan opiskelijoille vain ja ainoastaan ilmaisia ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja. Viitteidenhallintaan suosittelen Zoteroa. Suosittelen katsomaan ainakin ensimmäisen ”Tour of Zotero” videon heidän omalta tukisivultoltaan. Video on jo vanhentunut, mutta kuvaa selkeästi työkalun perusominaisuudet.

Käytettävät tiedostot

RyhmäpvmDiatTiedostotdata sourcedata fileshuom!
Kandi20111031diatloremipsum.doc huomio!!
klinikat/alku.txt · Viimeksi muutettu: 2016/01/20 19:31 (ulkoinen muokkaus)