Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


toimisto:alku

Toimisto-ohjelmat

Tämä sivu toimii yleisenä johdatuksena toimisto-ohjelmiin ja pitää sisällään tällä hetkellä yhteenvedon eri tiedostomuotojen yhteensopivuudesta eri tekstinkäsittely- ja esitysgrafiikkaohjelmien kesken. Tämän sivun alaosaan on koottu linkkejä Libre/OpenOffice-ohjelmiston dokumentaatioon.

Tarkemmat ohjeet tekstinkäsittelyyn ja esitysgrafiikkaan löydät alla olevista linkeistä:

Libre vs. Open Office

Oppaassa käytetään rinnakkain nimitystä Libre/OpenOffice. Tämä juontaa tapahtumiin vuoden 2010 syyskuussa kun OpenOfficen yhteisö päätti irtautua Oraclesta ja perustaa riippumattoman säätiön jatkamaan hanketta nimellä LibreOffice. Yhteisö on ilmoittanut, että Document Foundation on perustettu, jotta noudatettaisiin alkuperäistä asiakirjaa, jonka mukaan hankkeen tulee olla riippumaton.

Tällä haavaa (helmikuu 2012) on siis olemassa Oraclen OpenOffice sekä Document Foundationin ylläpitämä LibreOffice. Molemmat perustuvat samaan koodiin ja ovat pitkälti identtiset käytön suhteen. Sivun alalaidassa ovat erilliset ohjeet molempiin. Suosittelen LibreOfficen käyttöä, jonka kehitys lienee vahvemmalla pohjalla.

Eri tiedostomuotojen yhteensopivuus

Libre/OpenOffice käytettäessä voi tulla tilanteita, joissa esim. yhteistyökumppani ei saa auki lähettämääsi tiedostoa tai et itse saa tiedostoa avattua. Ongelmat johtuvat tiedostojen yhteensopivuudesta tai sen puutteesta. Seuraavassa on selitetty A) mitkä tekstiasiakirjan muodot sopivat yhteen B) mitkä esitysgrafiikkatiedostomuodot sopivat yhteen C) millaisissa tilanteissa mitäkin tiedostomuotoa tulisi käyttää ja D) miten tallennat asiakirjat eri muodoissa, miten teet pdf-tiedoston sekä miten muutat Libre/OpenOfficen oletustallennusasetuksia omien tarpeittesi mukaan.

A Tekstiasiakirjat (Libre/Openoffice Writer ja Microsoft Word)

Tekstiasiakirjojen yhteensopivuus Oo Writerin ja Microsoft Wordin välillä noudattelee seuraavia sääntöjä.

Yhteensopivuus
TiedostopääteTiedostomuotoLibre/OpenOffice WriterMicrosoft Word
.doc Microsoft Wordin tekstiasiakirja Kyllä Kyllä
.odt Libre/OpenOffice Writerin tekstiasiakirja Kyllä Ei
.dot Microsoft Wordin asiakirjamalli Kyllä Kyllä
.ott Libre/OpenOffice Writerin asiakirjamalli Kyllä Ei
.rtf Rich Text Format Kyllä Kyllä

B Esitysgrafiikkatiedostot (Libre/Openoffice Impress ja Microsoft PowerPoint)

Esitysgrafiikkatiedostojen yhteensopivuus Oo Impressin ja Microsoft PowerPointin välillä noudattelee seuraavia sääntöjä.

Yhteensopivuus
TiedostopääteTiedostomuotoLibre/OpenOffice ImpressMicrosoft PowerPoint
.ptt Microsoft PowerPoint esitysgrafiikka-asiakirja Kyllä Kyllä
.odp Libre/OpenOffice Impress esitysgrafiikka-asiakirja Kyllä Ei
.pot Microsoft PowerPoint asiakirjamalli Kyllä Kyllä
.otp Libre/OpenOffice Impress asiakirjamalli Kyllä Ei

C Suositeltavat tiedostomuodot valituissa tilanteissa

1. Kun halutaan että vastaanottaja voi SEKÄ LUKEA ETTÄ MUOKATA tiedostoa kun ei tiedetä vastaanottajan toimisto-ohjelmistoa

 • Tekstiasiakirja → .doc (Word)
 • Esitysgrafiikka-asiakirja → .ppt (PowerPoint)

2. Kun halutaan että vastaanottaja voi LUKEA tiedostoa kun ei tiedetä vastaanottajan toimisto-ohjelmistoa

 • Tekstiasiakirja → .pdf/.doc (Adobe Acrobat yms.)
 • Esitysgrafiikka-asiakirja → .pdf/.ppt (Adobe Acrobat yms.)

3. Kun halutaan että vastaanottaja voi <u>LUKEA JA VAIN LUKEA</u> tiedostoa kun ei tiedetä vastaanottajan toimisto-ohjelmistoa

 • Tekstiasiakirja → .pdf (Adobe Acrobat yms.)
 • Esitysgrafiikka-asiakirja → .pdf (Adobe Acrobat yms.)

(HUOM! Esitysgrafiikan tehosteet eivät siirry PDF-tiedostoon!!)

4. Kun tiedetään että vastaanottajalla on Libre/OpenOffice-ohjelmisto (tms. muu avointa standardia tukeva ohjelma - myös Office2010)

 • Tekstiasiakirja → .odt (Oo)
 • Esitysgrafiikka-asiakirja → .odp (Oo)

D Libre/OpenOfficen oletustallennusmuodon vaihtaminen

Libre/OpenOffice tallentaa oletuksena tekstiasiakirjat .odt-muotoon ja esitysgrafiikkatiedostot .odp-muotoon. Mikäli haluat muuttaa asetuksia esimerkiksi siten, että ohjelma tallentaa tiedostot aina automaattisesta Microsoft Office -yhteensopivaan muotoon, niin seuraa seuraavia ohjeita:

a) Valitse ”Työkalut” -valikosta alhaalta ”Asetukset”.

b) Avautuvasta tiedostosta vasemmalta valitse ”Lataus ja tallennus” ja sen alta kohta ”yleistä”. Näkymä on esitetty alla olevassa kuvassa.

c) ikkunan alaosasta voit valita oletustallennusmuodot eri asiakirjatyypeille. Yllä olevassa kuvassa ollaan juuri valitsemassa tekstiasiakirjalle oletustallennusmuodoksi Microsoft Wordin .doc-muotoa ja alemmassa valitaan esitysgrafiikalle .ppt-muotoa.

On kuitenkin huomioitavaa että Libre/OpenOffice toimii parhaiten kun käytetään sen omia tallennusmuotoja Microsoftin tallennusmuotojen sijaan ja lisäksi on hyvä muistaa että Libre/OpenOfficen tiedostomuodot ovat ns. virallisia standardimuotoja, jotka tulevat yleistymään. Eri tiedostomuotoja kannattaa siis käyttää vain tilanteissa, jolloin tiedostoja eri ohjelmistoja käyttävälle ja muistaa tällöin nyrkkisäännön, että jos a) haluaa vastaanottajan pystyvän muokkaavan tiedostoa on muotona Microsoft Office muoto (teksti=.doc & esitysgrafiikka=.ppt) tai b) jos haluaa vastaanottavan pystyvän vain lukemaan tiedostoa, niin sitten tallennusmuotona .pdf. (ks. ohjeet yllä)

3. Libre/Open Office 3.x -toimisto-ohjelmisto

Libre/OpenOffice.org on avoimeen lähdekoodiin ja avoimiin standardeihin perustuva täysimittainen toimisto-ohjelmisto. Se on saatavilla ilmaiseksi, suomenkielisenä ja on vapaasti kopioitavissa ja levitettävissä.

Libre/OpenOffice.orgiin sisältyy muun muassa:

 • Libre/OpenOffice.org Writer - tekstinkäsittely
 • Libre/OpenOffice.org Calc - taulukkolaskenta
 • Libre/OpenOffice.org Draw - vektorigrafiikka
 • Libre/OpenOffice.org Impress - esitysgrafiikka
 • Libre/OpenOffice.org Base - tietokannat

Libre/OpenOffice.org on pitkälti yhteensopiva vastaavilla Microsoft Office -toimisto-ohjelmilla (Word, Excel, Powerpoint) tehtyjen asiakirjojen kanssa. Lisäksi se kykenee kirjoittamaan asiakirjoja mm. PDF-muodossa.

Libre Officen suomenkielinen dokumentaatio

Open Officen suomenkielinen dokumentaatio

toimisto/alku.txt · Viimeksi muutettu: 2016/01/20 19:31 (ulkoinen muokkaus)