Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


start

Tietokone tutkijan apuvälineenä

English translation (google)

Tämän wikin tarkoitus on koota yhteen oppaita ja ohjeita avuksi ihmistieteellisten julkaisujen tekemiseen. Tämän wikin avulla sinä et tule kehittymään tieteentekijänä. Perehtymällä wikin sisältöön saatat kuitenkin oppia uusia taitoja, jotka säästävät aikaasi varsinaiseen tieteen tekemiseen.

Tämä wiki keskittyy avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin. Oppaan ydinalueilla, toimisto-ohjelmien sotatantereella, kaupallisten ohjelmien suosio on vielä niin merkittävä, että myös Microsoftin ohjelmistot huomioidaan. Wikin muissa osa-alueissa käsitellään vain ei-kaupallisia ohjelmistoja. Oppaan kaikissa vaiheissa käyttäjää lisäksi rohkaistaan siirtymään myös käyttöjärjestelmässä avoimeen lähdekoodin, toisin sanoen Linuxiin.

Opas koostuun viidestä osa-alueesta. Ensimmäinen keskittyy toimisto-ohjelmiin, joissa erityishuomion saavat etenkin tekstinkäsittely ja esitysgrafiikka. Toinen osio käsittelee tilastollisia analyysiohjelmia ja kolmannessa keskitytään yhtäältä grafiikan tekemiseen ja toisaalta tutkimustulosten visualisoimiseen. Neljäs osio paneutuu tieteellisten julkaisujen kirjoittamiseen latex-ladontaohjelmaa käyttäen.

Oppaan ohjelmien asentaminen ja käyttö muistitikulta

Monen työkoneessa on Windows-käyttöjärjestelmä, jonka käyttöoikeuksia on rajoitettu. Uusien ohjelmistojen asentaminen on estetty ja käytössä on usein vain Microsoftin toimisto-ohjelmistot sekä mahdollisesti joku kaupallinen tilasto-ohjelma.

Tässä oppaassa läpikäytäviä ohjelmia (pl. MS Office) on kuitenkin mahdollista käyttää ns. portable -versioina joko muistitikulta tai asennettuna koneen kovalevylle. Tämä on mahdollista siksi, että portable-versiot eivät tee muutoksia käyttöjärjestelmään, vaan toimivat käyttöjärjestelmän ”pinnalla”.

Tietokone-lehden juttu aiheesta "Työkalut muistitikulle mukaan" (22.8.2011)

Koko joukko avoimen koodin ohjelmistoja portable-versioina löytyy osoitteesta: http://portableapps.com/apps.

Muistitikun luominen

Tarvitset muistitikun jossa vähintään 1 gigatavu tyhjää tilaa sekä internetiin kytketyn koneen Windows-käyttöjärjestelmällä.

Asennus on helppo

  1. Lataa ohjelman asennustiedosto työpöydälle
  2. käynnistä asennustiedosto työpöydältä
  3. valitse asennuskansioksi muistitikku (järkevää tehdä tikulle kansio ”portable” jonne asentaa kaikki ohjelmat)
  4. odotellaan hetki, että ohjelma asentuu
  5. kun asennus on valmis, mennään muistitikulle ja asennushakemistoon. Siellä klikataan ohjelman kuvaketta ja avot!

Suorat linkit ohjelmien asennustiedostoihin:

Muita hyödyllisiä ohjelmia ”portable” versioina

start.txt · Viimeksi muutettu: 2016/01/20 19:31 (ulkoinen muokkaus)