Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


toimisto:teksti

Tämä on vanha versio dokumentista!


Takaisin etusivulle

Seminaariasiakirjan luominen ja hallinta tekstinkäsittely-ohjelmalla

Tekstinkäsittelyssä Microsoft Officen Word-ohjelma on eniten käytetty ja yleisin saatavilla ohjelma yleisissä työasemissa, kuten yliopistojen atk-luokissa ja henkilökunnan koneilla. Onneksi sekä Microsoft Word että OpenOffice Writer, samoin kuin monet muut tekstinkäsittelyohjelmat, noudattavat likipitäen samaa logiikkaa mitä tulee ohjelman ”oikeanlaiseen käyttöön”. Näin pääperiaatteet voidaan käsitellä yhtä aikaa molempien ohjelmien osalta.

Tämän oppaan tarkoitus on a) antaa videoiden avulla selkeät ohjeet tarjottujen asiakirjamallien käyttöön ja b) ohjata opiskelijat netistä löytyvien erinomaisten itseopiskelumateriaalien pariin. Mikä pätee takomiseen, pätee myös tekstinkäsittelyyn: kukaan ei ole seppä syntyessään.

Tässä vielä linkki vanhaan muotoiluoppaaseen

Asiakirjamallit seminaaritöihin 7.2.2011

tiedostopäivämääräYhteensopivuusHuom
seminaari_osissa_20110205.ott20110207OpenOffice WriterKahteen osaan jaettu otsikoitu seminaariasiakirja sivunumeroilla ja sisällysluettelolla
seminaari_osissa_20110208.dot 20110208 Microsoft WordKahteen osaan jaettu otsikoitu seminaariasiakirja sivunumeroilla ja sisällysluettelolla

Palautetta ja kehittämisehdotuksia seminaaritöiden asiakirjamalleihin voi lähettää osoitteella mjkain(at)utu.fi.

Document templates for articles 10.4.2011

templatepreviewdatecompatibilitynote!
article20110411.ottarticle20110411.pdf 20111004OpenOffice WriterA classic article formatting in two sections with some nonsense content
article20100412.dotarticle20100412.pdf2011004 Microsoft WordA classic article formatting in two sections with some nonsense content

Feedback welcome - mjkain(at)utu.fi .

Johdanto

Tämä opas ei pyri opettamaan tyylimuotoilujen kaikkia hienouksia, vaan pelkästään niitä ydinasioita, jotka ovat keskeisiä tieteellisen asiakirjan laatimisen kannalta annettujen asiakirjamallien osalta. Näillä ohjeilla pääsee hienosti alkuun seminaarityön teossa ja tekstinkäsittelyohjelman oikeaoppisessa käytössä.

Lataa ensin taulukosta omalle tekstinkäsittelyohjelmalle sopiva asiakirjamalli ja katso sen jälkeen omaa ohjelmaasi käsittelevät videot. Tutustu sen jälkeen itseopiskelumateriaaleihin ja katso päätteeksi vielä zoteron sivuilta heidän esittelyvideonsa. Valmistelujen jälkeen voit aloittaa työssä oppimisen eli tekemään omaan seminaarityötäsi ja palata materiaaleihin aina ongelman sattuessa. Seminaarityön valmistumisen jälkeen et asiantuntija vain omalla tutkimusalallasi vaan myös tieteellisen tekstiasiakirjan tuotannossa.

Miksi tyylimuotoiluja?

Tyylimuotoilut mahdollistavat tekstiasiakirjojen ulkoasun keskitetyn hallinnan pelkkiä tyylien ominaisuuksia muokaten. Tyylimuotoilujen avulla asiakirjan ulkoasu on vaivatonta pitää yhdenmukaisena ja asiakirjan ulkoasuun on helppo tehdä muutoksia jälkeenpäin sen koosta riippumatta. Valtavirran tekstinkäsittelyoppaissa tyylimuotoilulle ei yleensä anneta niiden ansaitsemaa painoarvoa, vaikka sen edut ulkoasultaan yhdenmukaisten asiakirjojen laatimisessa ovat kiistattomat.

Tyylit ovat tavallaan tekstikappaleisiin liittyvien muotoilujen kokoelmia. Tyylien avulla on mahdollista määritellä sekä kirjasimen perusominaisuuksia (kursivointeja, kirjasimen kokoa ja tyyppiä), että myös tekstikappaleen ominaisuuksia (sisennyksiä, listamerkkejä, kappaleiden välistyksiä). Tyylimuotoilun ideana on kirjoittaa samanmuotoiset tekstikappaleet (leipäteksti, listat, taulukot) ja korostukset (kursivoinnit, internet-osoitteet) tietyillä samoilla tyyleillä, jolloin tekstin ulkoasua voidaan muokata keskitetysti vain niitä tyylejä muokkaamalla.

Tyylien käytön merkittävin hyöty on siinä, että käyttämällä asiakirjassa kerran määriteltyjä tyylejä voi niitä muokkaamalla vaikuttaa koko asiakirjan ulkoasuun silmänräpäyksessä. Esimerkiksi koko asiakirjan otsikkofontin muuttaminen erilaiseksi käy parissa sekunnissa, kun ilman tyylimuotoiluja jokainen otsikko täytyisi valita ja muuttaa erikseen, jolloin aikaa kuluu kymmeniä minuutteja.

Miksi jakaa asiakirja osiin?

Tekstiasiakirjan jakaminen osiin on välttämätön edellytys mikäli haluaa tehdä asiakirjan eri kohtiin erilaisia sivua koskevia muotoiluja. Jos haluaa aloittaa sivunumeroinnin neljänneltä sivulta numerosta yksi tai sijoittaa leveän taulukon vaakasuoralle sivulle asiakirjan keskelle, on asiakirjan Wordissä jaettava kahteen tai useampaan osaan ja Writerissa vaihdettava sivujen tyylejä. Osanvaihdot (Word) ja sivutyylit (Writer) käydään läpi alla olevissa videoissa.

Videot asiakirjamalleista

OpenOffice Writerin asiakirjamallin muokkaaminen

Asiakirjamallin tyylit ja rakenne


Kappaletyylien muokkaus ja uusien luominen


Sivutyylit


Kuvien ja taulukoiden lisääminen ja nimeäminen, sekä kuva- ja taulukkoluetteloiden laatiminen


Lähdeviitteet Zotero-ohjelmalla sekä asiakirjan tallentaminen pdf-muotoon


Microsoft Wordin asiakirjamallin muokkaaminen

Asiakirjamallin tyylit ja rakenne


Kappaletyylien muokkaus ja uusien luominen


Asiakirjan jakaminen osiin


Kuvien ja taulukoiden lisääminen ja nimeäminen, sekä kuva- ja taulukkoluetteloiden laatiminen


Lähdeviitteet Zotero-ohjelmalla sekä asiakirjan tallentaminen pdf-muotoon


Itseopiskeluaineistoa tekstinkäsittelyohjelman perusteista

Alla olevien linkkien takaa löytyy tätä opasta monipuolisempi aineisto tekstinkäsittelyn perusteiden itseopiskeluun.

SisältöTekijäLinkki/OhjelmistoPäivämäärä
Tyylimuotoilun perusteetJyväskylän yliopisto*Word 200320100223
Word 200720100223
OpenOffice Writer 3.020100223
Microsoft Office Online Word 2003/200720100223
Tyylien muokkaaminen ja uusien tyylien luominenJyväskylän yliopisto*Word 200320100223
Word 200720100223
OpenOffice Writer 3.020100223
Opetusvideoita tyylien käyttöönYoutubeWord 200320100223
Word 200720100223
OpenOffice Writer 3.020100223
Mallipohja sekä ohjeistus väitöskirjan muotoiluun WordilläJyväskylän yliopisto Väitöskirja-mallipohjan käyttö 20110412
Sekalaisia tutoriaaleja moniin keskitien atk-ongelmiinJyväskylän yliopisto JY:n tutoriaalien etusivu 20110412

*Copyright © Tommi Lahtonen, Antti Ekonoja, Jukka Mäntylä & Petri Heinonen

Open Officen suomenkielinen dokumentaatio Oo:n sivuilla

Lähteiden ja lähdeviitteiden hallinta Firefox-selaimen Zotero-lisäosalla

Zotero on avoimen koodin ilmainen Firefox-selaimen lisäosa, jolla voidaan tallentaa, järjestää ja hallinnoida viitteitä tieteellisiin lähteisiin sekä miltei kaikkeen internetistä löytyvään materiaaliin. Zotero on tehokas työkalu myös paikallisesti koneella olevien artikkeleiden ja muun materiaalin jäsentämiseen. Zoteron avulla voi merkitä lähteisiin huomautuksia ja asiasanoja ja se osaa monella sivulla itse poimia dokumentin metatiedoista tekijän ja muut bibliografiset tiedot. Erityistä ohjelmalle on mahdollisuus synkronoida oma lähdeviitetietokanta zoteron pilven kautta eri koneiden välillä. Zoteroon saa lisäosat MS Wordiin ja Oo Writeriin. Tuorein alpha-versio (1/2011) on ns. standalone, ilman firefox-selainta Linux, OS X ja Windows käyttöjärjestelmissä toimiva ohjelma, joka tukee firefoxin lisäksi myös Safari ja Google Chrome selaimia. Esittelyvideot Zoteron sivuilla opastavat käyttöön.

toimisto/teksti.1302805414.txt.gz · Viimeksi muutettu: 2016/01/20 18:09 (ulkoinen muokkaus)